Fragmenten

Energy FlowsVergeet de gangway, vergeet de wonden. Een nacht hard werken, een hele dag vrij (lees: slapen) en een prachtige avond maken veel goed.

Na een nachtwacht ben je in een haven vaak de hele dag vrij. Op zee echter niet, en aangezien we vanmiddag om 4 uur vertrokken zijn uit La Palma, moest ik eigenlijk om 4 uur weer aan dek verschijnen. Van Moritz, de 1st Officer, kreeg ik echter nog twee extra uurtjes vrij. Die waren meer dan welkom.

Tussen 4 en 6 heb ik op het sloependek in het zonnetje gelegen. Op deze trip ben ik verantwoordelijk voor de organisatie van het sloependek, en met hulp van de bootsman heb ik deze omgetoverd tot een lounge. Opgevouwen zeilen in tassen fungeren nu als zitzakken. Met mijn iPod in mijn oren en een boek in mijn handen heb ik daar vanmiddag eindelijk zelf van kunnen genieten.

De laatste twee uurtjes werken - van 6 tot 8 - zijn besteed aan het zetten van zeil. Samen met Tao, een Deense collega, zet ik de binnenkluiver.

Een warme bries waait over het dek. Terwijl de buitenbar zacht de zoete klanken van Sinatra en Chet Baker speelt, verdwijnt de zon achter de bergen van La Palma. De eerste sterren verschijnen, en na een tijdje komt in een rode gloed de maan op. We ruimen het dek op.

Na de wacht om 8 uur vertrek ik opnieuw naar het sloependek en zak weg in de zelfgemaakte zitzak. Sterren vallen, satellieten suizen over. Het licht van de maan danst over de kleine golfjes van de zee tussen La Palma en La Gomera. Ik geniet en voel me gelukkig.

Wat scheef stond staat weer recht. Wonden helen. Energy flows.